Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ - ΕΚΔΡΟΜΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ 




Μια εκδρομή στο μουσείο πειραμάτων, πραγματοποίησαν σήμερα η Γ' τάξη και η Δ' τάξη του Δημ. Σχ. Οινοφύτων.



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βιολογίας

<< Παίζουμε με τα ζώα, παίζουμε με τα φυτά >>

Για να παρατηρήσουμε στο μικροσκόπιο διάφορα δείγματα (κύτταρα, βακτήρια κ.α), τα οποία είναι ως επί το πλείστον διαφανή, είναι απαραίτητο να τα χρωματίσουμε με κατάλληλες  χρωστικές. Η διαδικασία αυτή λέγεται χρώση . Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρώσης ανάλογα με το δείγμα που πρόκειται να μελετηθεί.




















Η επιστήμη της βιολογίας

Η Βιολογία μελετά το σύνολο των έμβιων όντων και των λειτουργιών της ζωής (τα άβια δεν εμφανίζουν τις λειτουργίες της ζωής).  

Τα ονόματα των οργανισμών

Η Επιστήμη της βιολογίας ακολουθεί μία μέθοδο κατάταξης των οργανισμών ανάλογα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους. Η μέθοδος αυτή λέγεται συστηματική κατάταξη. Οι κυριότερες κατηγορίες με σειρά από τις πιο γενικές στις πιο ειδικές είναι οι εξής: Βασίλειο-Φύλο-Τάξη-Οικογένεια-Γένος-Είδος

Δηλαδή, κάθε βασίλειο διαιρείται σε διάφορα φύλα, κάθε φύλο σε διάφορες τάξεις κ.ο.κ.   Στο ίδιο είδος ανήκουν άτομα με κοινά χαρακτηριστικά που παράγουν γόνιμους απογόνους. Το γένος απαρτίζεται από πολλά συγγενικά είδη. 


  << Κάθε αντικείμενο μπορεί να διδαχθεί σε κάθε παιδί, σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να παρουσιαστεί σε αυτό με μια μορφή κατάλληλη και αποτελεσματική. ( Βruner, 1973) >>



    Άρωμα Τάξης    Δακάλα κ. Γερογιάννη Γεωργία





Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ





Με πολλή χαρά και μεγάλη όρεξη, οι μαθητές της Γ' Δημοτικού, αφού ετοίμασαν τις <<φωτογραφικές >> τους μηχανές, επισκέφτηκαν την αυλή του σχολείου για να την εξερευνήσουν και να την παρατηρήσουν.   Φωτογράφιζαν ό,τι τους άρεσε και ό,τι τους έκανε εντύπωση! 

Ασχολήθηκαν με λεπτομέρειες που δεν τις είχαν προσέξει τόσο καιρό κι ενθουσιάστηκαν πολύ!

Παρατήρησαν τα δέντρα, τα φυτά, το χώμα, το δάπεδο, τις βρύσες, τα παγκάκια, τους κάδους, τα ζωγραφισμένα παχνίδια της αυλής, τις φωλιές των πουλιών, τη σημαία που κυμάτιζε στην πρόσοψη του σχολείου, τα λιγοστά λουλούδια μας...

Φωτογράφισαν και κράτησαν τις σημειώσεις τους για να τις συζητήσουμε αργότερα.



































Και ώρα για μερικές σέλφι... 😊😊😊




Άρωμα Τάξης   Γ2' δημ. σχ. Οινοφύτων  Δασκάλα: κ. Γερογιάννη Γεωργία




































                                                                                                                                                                                              

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


(Θρησκευτικά Γ' δημοτικού)






Με αφορμή το πόσο σημαντικά είναι τα παιδιά για τον κόσμο και για τον ίδιο τον θεό, οι μαθητές του Γ2' Δημ. Σχ. Οινοφύτων, εργάστηκαν πάνω στα παιδιά του τρίτου κόσμου.

Έψαξαν στο διαδίκτυο, βρήκαν φωτογραφίες και πληροφορίες και δούλεψαν είτε ατομικά, είτε ομαδικά για να τις συνθέσουν και να μας τις παρουσιάσουν μέσα στην τάξη.


   ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ




εργασία σε βιβλιαράκι













εργασία πάνω σε χαρτόνι


                                   
δημιουργία ιστορίας βασισμένη πάνω στην εικόνα
 
ιστορία ενός παιδιού συνοδευόμενη από ζωγραφιά






Στο τέλος αναφέρθηκαν τα δικαιώματα των παιδιών και τοιχοκολλήθηκαν στην τάξη μας




Άρωμα Τάξης     δασκάλα κ.Γερογιάννη Γεωργία

Τάξη: Γ2' Οινοφύτων





Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ-ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ-ΔΡΩ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


H Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Σχολικοί Λαχανόκηποι: Σκέφτομαι – Συνεργάζομαι - Δρω".
Η δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες του κόσμου με εφαρμογές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στα πλαίσια της κυπριακής σχολικής πραγματικότητας δύναται να έχει θετικό αντίκτυπο στη νοητική, σωματική αλλά και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα και με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος έχει σχεδιαστεί μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στη δημιουργία και συντήρηση του σχολικού λαχανόκηπου και είναι εφικτό να υλοποιηθούν από τους μαθητές της Προ-δημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. 
Το πρόγραμμα των σχολικών λαχανόκηπων μπορεί να διανθισθεί με μια μεγάλη ποικιλία προαιρετικών δράσεων, οι οποίες συνδυάζονται με το περιεχόμενο μαθημάτων όπως η Επιστήμη, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Αγωγή Υγείας και προωθούν τους στόχους του νέου αναλυτικού προγράμματος, αναφορικά με τη διαθεματικότητα, την ενεργητική μάθηση, την ανάπτυξη της πολιτότητας και τη σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα. Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει την ευελιξία να επιλέξει κάποιες ή όλες τις προαιρετικές δράσεις μιας θεματικής ενότητας και να τις συνδυάσει με δράσεις άλλων θεματικών ενοτήτων ανάλογα με τους στόχους του αλλά και με τις ανάγκες και τις δεξιότητες των μαθητών του.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ     (ΥΛΙΚΟ)









                                                  ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ