Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ




Από το Ανθολόγιο επιλέχθηκε το κείμενο της Μάρως Δούκα <<Εδώ Πολυτεχνείο...>>

Εδώ Πολυτεχνείο…

Tο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα Η αρχαία σκουριά αναφέρεται σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας. Το απόσπασμα που ακολουθεί, σχολιάζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Φοιτητές, εργάτες και μαθητές είχαν κλειστεί μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου ζητώντας να πέσει το δικτατορικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από το 1967. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου η στρατιωτική κυβέρνηση, για να τους διαλύσει,

Ακούστηκαν οι σειρήνες του νοσοκομειακού. Ήρθε και στάθηκε μπροστά στην καγκελόπορτα. Το σημάδευαν στα λάστιχα, απ’ την οδό Πολυτεχνείου η Αστυνομία, απ’ το Ακροπόλ Παλάς οι ελεύθεροι σκοπευτές, τα επίλεκτα Σώματα Ασφαλείας. Μεταφέραν σε πρόχειρα φορεία τους τραυματίες. Ανοίγαμε χώρο και τους κοιτάζαμε. Μια κοπέλα δίπλα μου έμπηξε τα κλάματα, φώναζε ότι δεν μπορεί να βλέπει αίματα. Έν’ αγόρι την παραμέρισε, κι αυτή συνέχιζε ότι πώς βρέθηκε εδώ μέσα δεν το κατάλαβε. Κατέβηκε, λέει, τ’ απόγεμα να δει τι γίνεται. Βούιξε η Αθήνα και κατέβηκε. Βλέπει τη συμμαθήτριά της την Πούλια, και μπήκε στον αυλόγυρο. Κι όσο να πουν τα νέα τούς αρχινούν οι αστυνομικοί τα δακρυγόνα, πού να φύγει. Περίμενε να ησυχάσουν τα πράγματα, αντ’ αυτού, χειροτέρευαν. Και να σου την τώρα εδώ μέσα, άγρια μεσάνυχτα. Θα πεθάνουν οι γονιοί της απ’ την αγωνία τους. Ένα δίσκο τούς είχε πει πως κατεβαίνει ν’ αγοράσει. Αλλά πού ’ν’ την τώρα;

Πήγαινε να σκάσει σοβαρή και φοβισμένη· όσο την καλοκοίταζα, τόσο τη συμπονούσα. Έδειχνε αποσβολωμένη μ’ όλα που γίνονταν μπρος στα μάτια της. Την αγκάλιασα και της λέω: μη φοβάσαι, εδώ μέσα είσαι ασφαλής. Έρχεται και τ’ αγόρι από κοντά. Την παρηγορεί ότι περιφρουρούμε γερά τα κάγκελα – είμαστε μια μεραρχία ψυχωμένοι που δε θα τους αφήσουμε να περάσουν.
Έχομε πληροφορηθεί ότι άρχισαν να κινούνται τανκς με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο, ωστόσο πιστεύουμε ότι πρόκειται για εκφοβισμό και τρομοκρατία.

Τ’ ασφυξιογόνα που έριξαν ήταν η απόδειξη πως έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Ήθελαν να πανικοβάλουν και να διαλύσουν τις χιλιάδες του κόσμου που μας παραστέκονταν. Με την έκταση που πήρε η κατάληψη, την απήχηση που έχει, θα ’ναι σαν να σκάβουν το λάκκο τους, αν μας επιτεθούν. Και γενικά καθήκον μας, αυτήν τη νύχτα, να ελπίζουμε. Απόψε πεθαίνει ο φασισμός και το πιστεύομε.
Δεν μπορούσα ώρα 11.30΄ να φανταστώ το τέλος αυτής της νύχτας. Ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Τ’ αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταυρού δυσκολεύονται απ’ τους πυροβολισμούς να σταματήσουν μπροστά στην πόρτα. Ψηλά, στο ταρατσάκι του θυρωρείου υπάρχουν ακόμη παιδιά.



Αφού διαβάσαμε το κείμενο, εξηγήσαμε τις άγνωστες λέξεις που ήταν αρκετές. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε μέσω ερωτήσεων, να καταλάβουμε σε ποιο γεγονός αναφέρεται το κείμενο και τι ακριβώς γνωρίζουμε εμείς για το γεγονός αυτό.

Οι μαθητές εκφράστηκαν και μίλησαν για το Πολυτεχνείο.

Έγινε διάκριση μεταξύ των εννοιών ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.

οι μαθητές ζωγραφίζουν την Δημοκρατία και την Δικτατορία

             
οι μαθητές γράφουν προτάσεις που ανήκουν στη Δημοκρατία ή στην Δικτατορία
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:  
  • Ο λαός έχει το δικαίωμα να εκλέγει πρόεδρο και βουλευτές
  • Την εξουσία την παίρνει αυτός που εκλέγεται από το λαό
  • Όλοι είναι ίσοι
  • Σέβομαι τον συνάνθρωπό μου
  • Μέσα από συζήτηση λύνονται τα προβλήματα
  • Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ:
  • Την εξουσία την παίρνει κάποιος με τη βία
  • Δεν γίνεται σεβαστή η αντίθετη γνώμη
  • Αυτός που έχει την εξουσία. επιβάλει αυτό που θέλει χωρίς συζήτηση
  • Δεν υπάρχει ελευθερία αλλά καταπίεση και διωγμοί
  • Φυλακίζονται όσοι μιλούν για την ελευθερία

(Αυτή η δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά και δεν υπήρξε δυσκολία στη διάκριση των εννοιών)

Δόθηκε στα παιδιά το εξής φύλλο εργασίας:




Οι μαθητές συμπλήρωσαν τα πρόσωπα και έγραψαν διάφορα συνθήματα.


ένα μικρό δείγμα
Αφού παρουσίασαν τα φύλλα εργασίας τους και μίλησαν για τα πρόσωπα που δημιούργησαν, ζωγράφισαν τους κύβους με τα συνθήματα.











 Άρωμα Τάξης    Δασκάλα κ. Γερογιάννη Γεωργία

Τάξη: Γ2' Τάξη  Δημ. Σχ. Οινοφύτων







                                                  ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ