Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Οι δεινόσαυροι ήταν ερπετά που έζησαν στη Γη πολύ πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι και κυριάρχησαν στη ζωή του πλανήτη για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Μεσοζωικός Αιώνας. Η Γη τότε ήταν πολύ θερμή, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων μορφών ζωής.


Περίπου 300 είδη δεινοσαύρων έζησαν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια του Μεσοζωικού Αιώνα, μέχρι που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Όπως και τα περισσότερα είδη ερπετών, οι δεινόσαυροι ζούσαν στην ξηρά και γεννούσαν αυγά.


Παρακολουθήστε ένα ωραίο βίντεο που δείχνει διάφορα είδη δεινοσαύρων.




Οι δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη.

Σε πολλούς δεινόσαυρους η φύση είχε χαρίσει όπλα – δόντια, κέρατα και νύχια. Μερικοί τα χρησιμοποιούσαν για να επιτίθενται στα θηράματα τους ή όταν πολεμούσαν για τον ζωτικό τους χώρο. Άλλοι πάλι τα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τα μικρά τους. Πολλοί δεινόσαυροι στηρίζονταν σε αυτά τα όπλα τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.


Ήξερες ότι…
Η λέξη «δεινόσαυρος» σημαίνει δεινή -δηλαδή φοβερή- σαύρα.
Τα αποτυπώματα ή άλλα ίχνη που άφησαν οι δεινόσαυροι και διατηρήθηκαν με τη μορφή απολιθωμάτων λέγονται ιχνοαποτυπώματα. Από αυτά παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων. Τα απολιθώματά τους βρίσκονται συχνά σε γκρεμούς ή σε μέτωπα βράχων, όπου η επιφάνεια έχει λαξευτεί αποκαλύπτοντας τα κατώτερα στρώματα.

Η χώρα των Ρινόκερων στο μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά της Εύβοιας Εδώ θα πάρετε πληροφορίες και θα δείτε εικόνες


Πατάστε εδώ για να εκτυπώσετε σχέδια δεινοσαύρων

Τώρα ακούστε 2 αγγλικά τραγουδάκια για τους δεινόσαυρους.









                                                  ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ