Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



Τα κολυμβητήρια ανοίγουν και πάλι!

Η κολύμβηση χαρακτηρίζεται από πάρα πολλούς ιατρούς και παιδαγωγούς ως το ιδανικότερο άθλημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας (ψυχικής και σωματικής)  και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών και των  νέων.
Έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα παιδιά γεννιούνται έχοντας φυσική προδιάθεση για το νερό. Όσο πιο γρήγορα έρθουν λοιπόν σε επαφή με το υγρό στοιχείο, τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να κολυμπούν, να μη φοβούνται το νερό και να έχουν όλα τα οφέλη που δίνει η άσκηση σε αυτό.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί εκμάθηση κολύμβησης είναι τα 3,5 με 4 χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους.
Υπάρχουν βέβαια και τα βρεφικά τμήματα για παιδιά από 3 μηνών και άνω τα οποία λειτουργούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταρτισμένων προπονητών κολύμβησης.
Ας δούμε αναλυτικά τα πιο σημαντικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά μέσω της ενασχόλησής τους με το άθλημα της κολύμβησης:

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
  • Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
Η κολύμβηση επηρεάζει ευνοϊκά τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Η πίεση και η αντίσταση του νερού κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, έχουν μία ιδιαίτερη επίδραση στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα.
Επίσης η κολύμβηση έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών με βρογχικό άσθμα και στον καλύτερο έλεγχο της νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας που εισπνέεται είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και θερμός και έτσι δεν ευνοείται η εκδήλωση βρογχόσπασμου, όπως σε άλλα αθλήματα, ενώ παράλληλα έχουμε ενδυνάμωση των πνευμόνων και των αναπνευστικών μυών με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Ισχυροποίηση της σπονδυλικής στήλης.
Κατά τη διάρκεια των κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι σχεδόν οριζόντιο και τεντωμένο μέσα στο νερό. Έχουμε κίνηση σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια, τα οποία εκτελούν ρυθμικές εναλλαγές, κάτι που ενδυναμώνει ιδανικά τα άνω άκρα και επιδρά θετικά στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.
Γι΄αυτόν τον λόγο και η κολύμβηση συνίσταται  από παιδιάτρους και ορθοπαιδικούς ως προληπτικό και θεραπευτικό μέσο ενάντια στα προβλήματα ή τις αδυναμίες της στάσης του σώματος.
  • Μυϊκή ενδυνάμωση.
Η κολύμβηση απαιτεί από τους μυς όλου του σώματος να συντονιστούν την ίδια στιγμή. Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι πρέπει να προσπαθούμε πιο σκληρά, με αποτέλεσμα οι μύες μας να δυναμώνουν περισσότερο.
  • Ελαστικότητα.
Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, όταν συνοδεύονται από καλό στρέτσινγκ, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ευλυγισία του ατόμου.
  • Αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού των παιδιών.
Παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση συστηματικά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, ιδιαίτερα το χειμώνα. Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να κολλήσουν μία γρίπη ή ίωση.
  • Τα παιδιά αποκτούν υγιείς συνήθειες.
Η κολύμβηση τούς προσφέρει και τους διδάσκει ένα νέο τρόπο ζωής. Μέσω της κολύμβησης μαθαίνουν να ζουν υγιεινά, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής με διαφορετικό και πιο θετικό τρόπο, να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και το σωστό από το λάθος.
Καθόλη τη διάρκεια των ετών, από την εφηβεία έως την ενηλικίωση,καθώς και μετά από αυτή, η τακτική κολύμβηση θα αποδειχθεί μια πλήρης άσκηση που εγγυάται δραστήρια, υγιεινή ζωή και προλαμβάνει τους κινδύνους που ενέχει η καθιστική ζωή.

ΨΥΧΙΚΑ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
  • Εκτόνωση του άγχους.
Η επαφή με το νερό είναι πολύ ευεργετική και βοηθά να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό. Η βύθιση στο νερό και η συγκέντρωση για την τεχνική, δημιουργούν έναν χαλαρωτικό διαλογισμό μέσα στο υγρό στοιχείο.
  • Θέτουν στόχους.
Τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές και με την επανάληψη εξασκούν την υπομονή, την επιμονή και τη φαντασία τους ως προς το πώς θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους.
  • Εκτιμάται η προετοιμασία.
Το παιδί αθλητής μαθαίνει τη διαφορά μεταξύ προσπάθειας και ικανότητας. Αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχία και η επίγνωση της σημασίας της καλήςπροετοιμασίας, διότι βλέπουν τη διαφορά στην απόδοσή τους. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και δέχονται πιο εύκολα εποικοδομητική κριτική, ως εργαλείο προόδου. Αναπτύσσουν μια αίσθηση δικαίου και μια αυτοπεποίθηση που δε βασίζεται στο δεκανίκι του εγωισμού.
  • Ταυτότητα και ισορροπίες.
Το να είσαι μέρος του συνόλου είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Το να λέμε: «Είμαι κολυμβητής» έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ταυτότητα και την εικόνα του εαυτού μας από το να λέμε απλά «κολυμπάω»
  • Διαχείριση χρόνου.
Οι νεαροί κολυμβητές ξέρουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους, να κοιμηθούν καλά και να διασκεδάσουν. Μαθαίνουν, λοιπόν, να προγραμματίζουν τον χρόνο τους.
Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης τη σημασία του «τι θυσιάζω τώρα» για να αποκομίσω αύριο. Η προπόνηση τούς μαθαίνει πως πρέπει να αγωνιστούν, για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, το οποίο έρχεται ύστερα από σκληρή προπόνηση.
  • Αυτοπεποίθηση – ανεξαρτησία.
Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, τη σιγουριά και το θάρρος τους, ισχυροποιεί τη θέλησή τους και προάγει την ανεξαρτησία τους.
  • Καταργεί τον φόβο του νερού.
Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ το νερό. Ο φόβος αυτός πρέπει να εξαλειφθεί σε νεαρή ηλικία, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το νερό.
  • Αύξηση αντίληψης, συγκέντρωσης και προσοχής.
Αυξάνει την ευφυΐα και γενικότερα βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών.
  • Προάγει την ευγενή άμιλλα και καλλιεργεί το αθλητικό πνεύμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • Η κολύμβηση δίνει την ευκαιρία στο παιδί να ανήκει σε ένα νέο και ξεχωριστό σύνολο.
Σε μία δεύτερη οικογένεια που θα το προστατεύσει και θα το καθοδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια, μακριά από τους κινδύνους της κοινωνίας (ναρκωτικά, αλκοόλ, «κακές παρέες»).
  • Νέες φιλίες.
Οι φιλίες που δημιουργούνται από τον κολυμβητικό χώρο κρατάνε μια ζωή και βασίζονται σε γερά θεμέλια. Οι φίλοι από το σχολείο, από το πανεπιστήμιο, από τα φροντιστήρια μπορούν να χαθούν με τα χρόνια. Οι φιλίες από το κολυμβητήριο παραμένουν γιατί στηρίζονται στην κοινή και σκληρή προσπάθεια και κυρίως στην αγάπη για το άθλημα.
  • Μαθαίνουν το ομαδικό πνεύμα και λειτουργούν για το κοινωνικό συμφέρον.
  • Διαφορετικότητα.
Το παιδί έρχεται σε επαφή με παιδιά διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, αλλά πλέον και διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας και ιδεών.

Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε ένα πολύ σημαντικό όφελος της κολύμβησης:
  • Τη γνώση κατά του πνιγμού
Ο πνιγμός είναι από τις πρώτες βασικές αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά! Το αποτελεσματικότερο μέσο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού είναι η εκμάθηση κολύμβησης. Όχι απλά η γνώση των κολυμβητικών κινήσεων αλλά και η άνετη και σωστή συμπεριφορά μέσα στο νερό.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η ενασχόληση με την κολύμβηση είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και για τα νήπια, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και συμβάλλει στην αρμονική σωματική ανάπτυξη. Εφόσον βέβαια γίνεται σε οργανωμένη πισίνα, όπου εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού του νερού, είναι ασφαλής ακόμη και για τα μωρά.
Η πισίνα ενδείκνυται για όλα τα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό κώλυμα. Η μόνη περίπτωση που το παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το κολυμβητήριο είναι όταν υπάρχει κάποια δερματοπάθεια. Μόλις θεραπευτεί μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις αθλητικές του δραστηριότητες στο νερό.

(Υδάτινος Κόσμος)

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Λένε πως η ιστορία μας ξεκινά πάντα από την ιστορία της μητέρας μας. Εκείνη είναι η αρχή των πάντων στη ζωή μας, εκείνη μας έφερε στον κόσμο, μας πότισε με την αγάπη και την φροντίδα της, ακολούθησε κάθε μας βήμα, στήριξε κάθε μας όνειρο, ίσιωσε τις στραβές γραμμές και μας βοήθησε να τραβήξουμε ίσιες, και στάθηκε πίσω μας, λίγο να σπρώχνει και λίγο να στηρίζει. Η μητέρα μας είναι η αρχή μας. Είναι αυτή που μας έμαθε πώς να αγαπάμε, αλλά και πώς να είμαστε κι εμείς μαμάδες.


«Τώρα πια τα ξέρω όλα. Όσα έβλεπες και δεν μιλούσες. Όσα θυσίασες, πόσο λίγο παραπονιόσουν, πόσο λίγες απαιτήσεις είχες… Το μόνο που ήθελες -το μόνο που θέλεις- είναι να με βλέπεις ευτυχισμένη.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ







Ποιήματα για την Μητέρα


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣ "Ο αποχαιρετισμός της μάνας"

Μισεύεις για την ξενιτιά και μένω μοναχή μου,
σύρε παιδί μου στο καλό και σύρε στην ευχή μου.
Τριανταφυλλένια η στράτα σου, κρινοσπαρμένοι οι δρόμοι,
για χάρη σου ν’ ανθοβολούν και τα λιθάρια ακόμη.

Τα δάκρυά μου να γεννούν διαμάντια σ’ ό,τι αγγίζεις
και το ποτήρι της χαράς ποτέ να μη στραγγίζεις.
Να πίνεις και να ξεδιψάς και να ‘ναι αυτό γεμάτο,
σα να ‘ναι η βρύση από ψηλά κι εσύ να ‘σαι από κάτω.

Εκεί, παιδί μου, που θα πας, στα μακρινά τα ξένα,
δίχτυα πολλά κι οξόβεργες θα στήσουνε για σένα.
Παιδί μου, αν εμένανε πάψεις να με θυμάσαι,
με δίχως βαρυγκώμηση συχωρεμένος να ‘σαι.

Κι αν πάλι το φτωχό καλύβι μας, ντροπή σου φέρνει,
ωστόσο και πάλι θα ‘μαι πρόθυμη, συχώρεση να δώσω.
Μ’ αν την πατρίδα απαρνηθείς που τη λατρεύουμε όλοι,
να ‘ναι η ζωή σου, όπου κι αν πας, αγκάθια και τριβόλοι.


Άγγελος Βλάχος - Η καρδιά της μάνας

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι, αγόρι,
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.

- Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρεις την καρδιά
να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.

Τρέχει ο νιος, τη μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.
Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη.

Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
- Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

Η ΜΗΤΕΡΑ

Πώς να πειράξω τη μητέρα
να κάμω να μου λυπηθεί, που όλη νύχτα κι όλη μέρα,
για το καλό μου προσπαθεί;

Αυτή στα στήθη τα γλυκά της
με είχε βρεφος απαλό,
μ'εκαθισε στα γόνατά της
και μ'΄εμαθε για να μιλώ..

Αυτή με τρεφει και με ντύνει
όλο το χρόνο που γυρνά
και διπλα στη μικρή μου κλίνη,
σαν αρρωστήσω , ξαγρυπνά.

Αυτή , σαν πέσω και χτυπήσω,
φιλά, να γιάνει, την πληγή
αυτή τι πρέπει να αφήσω
και τι να κάμω, μ'οδηγεί.

Πώς το 'λοιπόν τέτοια μητέρα
να κάμω να μου λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα,
για το καλό μου προσπαθεί;

Γεώργιος Βιζυηνός.


ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Για σε το πρώτο κλαψιμο
για σε το πρώτο γέλιο.
Εσύ 'σαι το θεμέλιο
που χτίζεται η ζωή.

Για σε το πρωτο φίλημα
για σένα η πρώτη κρίση
εσύ'σαι η θεία βρύση
που λούζεται η ψυχή.
Για σε το πρώτο μίλημα
για σε το πρώτο χάδι
εσύ'σαι τ'αγιο υφαδι
που υφαίνεται η ζωή.

Για σε το πρώτο βαδισμα
για σενα η πρώτη αγκαλη
εσύ'σαι ο ήλιος παλι
που λαμπει στην ψυχή.

Για σε το πρωτο ταξιμο
για σε το πρώτο δόσμα
εσύ'σαι τ'αγιο κλωσμα
που κλώθεται η ζωή.

Για σε το πρώτο κλαψιμο,
για σε το πρώτο γέλιο
εσύ'σαι το θεμελιο
που χτίζεται η ζωή.

Γ.Αθάνα - Τ. Βυθουλκα-Σωτηρία




Σολωμός  Διονύσιος "Η Ελληνίδα μητέρα"  

Κρέμεται το σπαθί κοντά στην κούνια σου, καλό μου,
αλλά το χέρι δεν είναι που το ’σφιγγε στη νίκη.
Μακρύς ο λάκκος π’ άνοιξε και κλει το γίγαντά μου.
Κάμπους, βουνά, χωρίς αυτόν μάχης καπνοί σκεπάζουν.
αλλ’ αυτό τώρα που κουνώ τ’ αμέριμνο κορμάκι                                  
αύριο θα γίνει δύναμη που ο λογισμός κινάει,
και στήθι αντρίκειο θα σταθεί στες σαϊτιές της μοίρας.
Βρέχει τα βέλη της αυτή στα ύψη των ανδρείων,
που εκεί στημένοι στερεοί λάμπουν στη μάχη θείοι.
Χαρές και πλούτη να χαθούν, και τα βασίλεια, κι όλα,                       
τίποτε δεν είναι, αν στητή μέν’ η ψυχή κι ολόρθη.
Όλα τα ερείπια γύρω της κοιτά χαμογελώντας,
κι ανθοί σ’ αυτά, παντού κι αργά, βλασταίνουν ως τον τάφο.
φυτρώνει και στο σκότος του του Παραδείσου τ’ άνθι.
Του κόρφου συ, της αγκαλιάς αγαπημένο βάρος,                               
σπούδαξε, μην αργοπορείς βάρος να γίνεις τρόμου
εκεί που οι χείμαρροι του εχθρού τρομαχτικά βρυχίζουν.
Αλλά το χέρι σου ζωστό πλια στο λαιμό μου γύρω
δε θα ’ναι τότε, αλλά σ’ αυτό τ’ ολεθροφόρο ξίφος.
Της Μοίρας έτσ’ οι δύναμες, όσο τρανές κι αν είναι,                           
κι αν πέσεις συ στον πόλεμο, μένουν εκείνες, όπως
της κούνιας τα κινήματα που τώρα σε κοιμίζουν.
Μεγάλωσε, μεγάλωσε, μη δίχως μάνα μείνεις.
Θα ζώσει εκείνη το σπαθί μες στο βυζί αποκάτου,
κι εμπρός ! σημαία και σπαθί, ψυχή, ψυχή, και νίκη !                        
Την ψυχή μέσα μου γρικώ του ποθητού πατρός σου,
και χίλιες, χίλιες γύρω μου ξαστράφτουν Αμαζόνες.
Άντρες, γυναίκες είν’, κανείς δε θα ρωτά στη μάχη.
Κοίτα τους λάκκους ! – αλλά τι μπορείς συ να κοιτάξεις;
Άπειρους λάκκους, άπειρους γεμίζουν οι νεκροί μας.                        
πέφτουμ’ εμείς, το έργο μας για την πατρίδα μένει,
και σ’ όλα ζει τα στήθη μας τούτ’ η πνοή και μόνη,
που φλόγα γίνεται φριχτή καθολικού πολέμου,
που κάθε γη και θάλασσα παντού περιλαβαίνει,
που ζώνει εσέ και σκίρτημα και της κουνιάς σου δίνει.                       
Σκίρτα, κουνιά, μ’ ευχή χαράς για το καλό που θα ’ρθει !
Γλυκά κι η τύχη μού γελά, γιατί η στιγμή ’ναι τούτη
που τ’ ακριβά σου βλέφαρα σηκώνονται κι αφήνουν
το χαμογέλιο της ματιάς να λάμψει, σ’ όλα τ’ άλλα
αβέβαιο και τρεμάμενο, αλλ’ όχι και σ’ εμένα.                                      
Έλα σ’ εμέ, των σπλάχνων μου γλυκό βλαστάρι. θέλω
για μια στιγμή γοργά ’π’ αυτό το σπίτι να μακρύνω.
θέλω το μέτωπ’ ο καπνός της μάχης να σου ’γγίξει,

πλατιά το στήθος σου, βαθιά, να πνέξει ολέθρου φλόγα.




Μελισσάνθη «Η μπαλάντα της μάνας»

“Την ώρα αυτή που τα μωρά ξυπνάνε
πάνω στου στήθους τη ζεστή φωλιά
πού να ‘ναι κι ο δικός μου γιος; πού να ‘ναι;

Στης θάλασσας μέσα την αγκαλιά
με δίχως νανουρίσματα κοιμάται…
Κοιμάται ο γιος μου μη μου τον ξυπνάτε
κύματα, πιο βαθιά μη μου τον πάτε
της άρμης σας πικρά είναι τα φιλιά.

Ποιο άλλο μικρό δέχτηκε τέτοια χάδια;
Πίνει για γάλα τον πικρόν αφρό
του κύματος φοράει τα τυλιγάδια
τριγύρω στο λαιμό τον τρυφερό.
Πού είδατε αλλού τέτοιο ακριβό γιορντάνι;
Νάνι του, νάνι, νάνι- νάνι- νάνι
Σωπάτε, νάνι, το παιδί μου κάνει
Κι έχει για κούνια, τώρα το νερό.

Και για πνιγμούς, για τραγικά ναυάγια
μέσα στις νύχτες του όλο ιστορεί.”
Για της νεράιδας- θάλασσας τα μάγια
Που παίρνει όποιον τις νύχτες τη θωρεί
- Αποκοιμούνται στο μαστό τα βρέφη -
Μένανε, η άρμη το παιδί μου τρέφει
με το μικρό του δαχτυλάκι γνέφει
της τρικυμίας ν’ αρχίσουν οι χοροί.

Μ’ απόψε, η θάλασσα είναι σαν το λάδι
- πλατειά, θαρρείς, που απλώθηκε στρωμνή –
μαυρίζει, αίμα πνιγμένου, το σκοτάδι.
Παιδί μου, ακούς της μάνας τη φωνή;
Πού απόψε, αυτή σου σιγοτραγουδάει:
“Μαζί θα κοιμηθούμε, πλάι πλάι
νάνι, κανένας μη μου το ξυπνάει
γιατί η καρδούλα του ίσως να πονεί.”







ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Το παιδί χαρά στο σπίτι και ελπίδα μας καλή,
μεγαλώνει και μας δίνει, ζεστασιά μες στην ψυχή.
Με λουλούδι πάντα μοιάζει μες στη γλάστρα της ψυχής
κι είναι το παιδί μας τώρα, ηλιαχτίδα της ζωής.

Συ παιδί μου και χαρά μου, συ ελπίδα μου χρυσή,
γίνε της ζωής το φως μου, κόπων μου ανταμοιβή.
Με λουλούδι πάντα μοιάζει μες στη γλάστρα της ψυχής
κι ειναι το παιδί μας τώρα, ηλιαχτίδα της ζωής.

Ανδρ. Παναγιωτοπούλου- Ε.Πιερακάκη -Ξυλούρη
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ:












Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα


Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη Μητέρα - faretra.info


Οι Μητέρες μέσα από Πίνακες Ζωγραφικής - Κατερίνα Τσεμπερλίδου


Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα | 2ο Νηπιαγωγείο Φερών





Οι πιο όμορφοι Πίνακες Ζωγραφικής με θέμα την Μητέρα | Mother's ...

Οι Μητέρες μέσα από Πίνακες Ζωγραφικής - Κατερίνα Τσεμπερλίδου







ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Σύλλογος Γυναικών Κωσταραζίου ΔΙΑΜΑΝΤΟΝΥΦΗ : Πίνακες ζωγραφικής ...


Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη "Μητέρα" ⋆ CITY CODE Magazine


Πίνακες ζωγραφικής που υμνούν τη μητρότητα με ρεαλιστικό τρόπο ...



10 υπέροχες εικόνες για τη μητέρα

Οι Μητέρες μέσα από Πίνακες Ζωγραφικής - Κατερίνα Τσεμπερλίδου


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ





Τώρα δείτε ένα βίντεο με τη μητρότητα στα Ζώα...




Τα λόγια είναι περιττά για το παρακάτω βίντεο...






Μαμάδες, ευχαριστούμε πολύ για όλα τα ξενύχτια,
 τα ζεστά χαμόγελα, τις αγκαλιές παρηγοριάς κι ασφάλειας,
τα υπέροχα γεμιστά, τα ιαματικά "σ' αγαπάω".


ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Οι δεινόσαυροι ήταν ερπετά που έζησαν στη Γη πολύ πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι και κυριάρχησαν στη ζωή του πλανήτη για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Μεσοζωικός Αιώνας. Η Γη τότε ήταν πολύ θερμή, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων μορφών ζωής.


Περίπου 300 είδη δεινοσαύρων έζησαν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια του Μεσοζωικού Αιώνα, μέχρι που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Όπως και τα περισσότερα είδη ερπετών, οι δεινόσαυροι ζούσαν στην ξηρά και γεννούσαν αυγά.


Παρακολουθήστε ένα ωραίο βίντεο που δείχνει διάφορα είδη δεινοσαύρων.




Οι δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη.

Σε πολλούς δεινόσαυρους η φύση είχε χαρίσει όπλα – δόντια, κέρατα και νύχια. Μερικοί τα χρησιμοποιούσαν για να επιτίθενται στα θηράματα τους ή όταν πολεμούσαν για τον ζωτικό τους χώρο. Άλλοι πάλι τα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τα μικρά τους. Πολλοί δεινόσαυροι στηρίζονταν σε αυτά τα όπλα τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.


Ήξερες ότι…
Η λέξη «δεινόσαυρος» σημαίνει δεινή -δηλαδή φοβερή- σαύρα.
Τα αποτυπώματα ή άλλα ίχνη που άφησαν οι δεινόσαυροι και διατηρήθηκαν με τη μορφή απολιθωμάτων λέγονται ιχνοαποτυπώματα. Από αυτά παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων. Τα απολιθώματά τους βρίσκονται συχνά σε γκρεμούς ή σε μέτωπα βράχων, όπου η επιφάνεια έχει λαξευτεί αποκαλύπτοντας τα κατώτερα στρώματα.

Η χώρα των Ρινόκερων στο μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά της Εύβοιας Εδώ θα πάρετε πληροφορίες και θα δείτε εικόνες


Πατάστε εδώ για να εκτυπώσετε σχέδια δεινοσαύρων

Τώρα ακούστε 2 αγγλικά τραγουδάκια για τους δεινόσαυρους.









                                                  ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ